17-19/04/2020 - DUBROVNIK


O NAMA PROGRAM 2020 ULAZNICE PRESS KUTAK GALERIJA POTPORA INFO ARHIV

HR / ENČUVITE
, Šolta     Osnivanje ženske klape Čuvite ne može se odrediti posebnim datumom ili događajem. Klapa je jednostavno nastajala kroz druženja iz ljubavi prema svome otoku i pjesmi ko tradicionalnom načinu komunikacije. Kao što klapa nije tek sinonim za pjesmu već i za druženje, tako je i ova klapa nastala intenzivnim druženjem zaljubljenica u svoj otok i onih koje je ljubav dovela na Šoltu. Druženju kroz pjesmu priključile su se Njemice, Slovenke, Korčulanke, prva umjetnička voditeljica postala je akademska glazbenica i umirovljena članica mariborske opere prof. Marija Brunsko. Organizirano klapsko pjevanje na Šolti pokrenule su žene uz njihove muške ljubavi koji su im bili najveća podrška.

Inicijativa za organizaciju ženske klape pokrenula je pravu lavinu interesa za pjesmom na otoku što je rezultiralo osnivanjem dječjeg i ženskog zbora, djevojačke i ženske klape te službenom registracijom KUD-a Šolta 1998.

Kroz petnaestak godina organiziranog klapskog pjevanja, prvo pod vodstvom maestre Brunsko te od 2008. maestra Srećka Damjanovića, Čuvite su svojim senzibilnim pjevanjem privlačile pozornost zaljubljenika u klapsku pjesmu te širile svoju glazbu na hrvatske i inozemne pozornice. Svojim nastupom 2002. postaju prva klapa sa Šolte koja sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu u njegovoj bogatoj povijesti.

Vrijednim radom i ljubavlju prema klapskoj pjesmi Čuvite nižu uspješne nastupe i osvajaju prestižna priznanja na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima, Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, Festivalu otočkih klapa u Supetru, Međunarodnom natjecanju zborova u Veroni. Kruna dosadašnjeg djelovanja je osvojeni zlatni štit na 46. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Na 47. Festivalu dalmatinski klapa u Omišu, Čuvite su osvojile Srebreni štit. Nosač zvuka snimljen u crkvi Sv. Martina u Donjem selu izdaju 2005. pod nazivom Barka posrid srca.

Zašto Čuvite? Pa zato jer je Čuvita mala šoltanska sova čiji noćni pjev još čvršće povezuje naše Čuvite sa svojim otokom u želji da privuku još više ljudi na otok koji je sa svojih jedva 1500 stanovnika ponosno iznjedrio žensku klapu – pobjednicu Omiša.

Postav klape čine:

Mia Domaćina - I. sopran    
Maja Bilankov - II. sopran
Marina Jurić - II. sopran
Tone Prekpalaj - II. sopran
Nataša Blagaić - I. alt
Sylvia Kalebić - I. alt
Dunja Bilankov - II. alt
Anita Bezić - II. alt
Katja Tramontana – Domaćina – II. alt


Voditelj ženske klape Čuvite je Srećko Damjanović.

Sudionici: Aklapela 2013, Aklapela 2014


Aklapela 2020

BOŠKET - Zagreb
DIŠPET - Zagreb
KAŠE - Dubrovnik
MUNITA - Zadar
OŠJAK - Vela Luka
PRASKA - Podstrana
SINJ - Sinj
SUBRENUM - Župa dubrovačka

Produkcija: Dubrovnik PartneR / Vukovarska 26, HR-20000 Dubrovnik / T +385 20 448 180 / F +385 20 358 008 / E partner@dubrovnikpr.com